Βουλευτικές Εκλογές 4 Οκτωβρίου 2009

Η ιστοσελίδα ενημερώθηκε στις 08:00, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Περίπου έξι στους δέκα πολίτες κρίνουν θετικά την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως, σε ανάλογο ποσοστό, δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Κ.Καραμανλής και δεν δηλώνουν πρόθυμοι να του δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις βασικές προτεραιότητες που περιέγραψε στο διάγγελμά του.Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση σε πανελλαδικό δείγμα 800 ατόμων, η οποία έγινε για τηλεοπτικό σταθμό και παρουσιάστηκε  επίσημα, είναι δε η πρώτη έρευνα μετά την εξαγγελία των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τέλος το ερώτημα εάν είναι καλύτερο για τη χώρα να προκύψει μετά τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 61,8 τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας και το 35,4 υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, πως ο ελληνικός λαός έχει δύο πολύ δύσκολα και κρίσιμα χρόνια μπροστά του και πως μόνον ένας δρόμος προσφέρει ελπίδα και προοπτική. "Να πάρουμε -όπως είπε- χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες όλα τα αναγκαία μέτρα".
Η ΝΔ
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία την επόμενη διετία είναι να επιβληθεί ο αυστηρότερος δυνατός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, να υπάρξει πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα θίξουν προνόμια και θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά θα δημιουργήσουν -όπως τόνισε- νέες δομές και θα λειτουργήσουν ευεργετικά σε μακροχρόνια ανάπτυξη.


Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο για την απόφασή του σχετικά με την προεδρική εκλογή. Το κατηγόρησε ότι κληροδότησε στον τόπο σαθρό δημόσιο τομέα, τεράστιο έλλειμμα και δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος και ότι στην παρούσα συγκυρία δεν έχει κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση και πως παραπλανά τον ελληνικό λαό, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις.

Επισημαίνοντας ότι έχει "απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών" ο κ. Καραμανλής τούς κάλεσε "να αποφασίσουν ποιος διαθέτει το σχέδιο και τη βούληση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις" και να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα, συνιστά πρόταση ευθύνης και οδηγεί σταδιακά στην ανάκαμψη και στον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς, που αποτελεί επιλογή ανευθυνότητας και οδηγεί σε αδιέξοδο και θα βαθύνει την κρίση, με πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος.

"Στόχος μου -δήλωσε ο κ. Καραμανλής- ήταν όλα αυτά να προχωρήσουν μέχρι το τέλος της τετραετίας. Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Και αυτό γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα προκαλέσει εκλογές μέσα σε λίγους μήνες με αφορμή την εκλογή του Προέδου της Δημοκρατίας".

ΤΟ ΠΑΣΟΚ
«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ ψήφο αυτοδυναμίας για να κάνουμε μία δυναμική και νέα αρχή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Θησείο για την 35η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος.Ο κ. Παπανδρέου μίλησε εκ νέου για νέα πορεία εθνικής ανάτασης εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και για προκλήσεις και προβλήματα που βρίσκονται εμπρός.«Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω. Μόνος κριτής μας είναι ο ελληνικός λαός. Σε αυτόν λογοδοτούμε και κανέναν άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένο, έχοντας σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και αναδόμησης του πολιτικού συστήματος, «σχέδιο εθνικής ανάτασης» όπως το χαρακτήρισε, το οποίο θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.Δεσμεύτηκε δε για μια ηγεσία αξιών, που δεν χρωστάει σε κανέναν, και επανέλαβε την αναγκαιότητα της ευρύτερης δυνατής ενότητας «όλων των δυνάμεων της δημιουργίας, της παραγωγής, της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας».«H πίστη μας στην Ελλάδα που δημιουργεί, γέννησε το Κίνημά μας το 1974, και ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε σήμερα τη συμβολική αυτή μέρα για όλους μας να σημάνουμε ξανά εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί, που κοπιάζουν για ένα καλύτερο αύριο, που δεν ανέχονται να βλέπουν τον πλούτο της χώρας μας να ιδιοποιείται από λίγους, ισχυρούς και ημέτερους».
«Σε αυτή τη μεγάλη δημιουργική πλειοψηφία της κοινωνίας μας απευθύνομαι σήμερα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αφύπνισης (πως) τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε μια πορεία δημιουργίας και προσφοράς (καθώς) η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «στις 4 του Οκτώβρη θα ανατείλει ξανά ο ήλιος της ελπίδας».

Κατηγόρησε δε εκ νέου τη ΝΔ πως δεν τίμησε την εντολή του λαού, οδήγησε τη χώρα σε κρίση, ανεξαρτήτως της διεθνούς κρίσης, φυγομαχεί και αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Φυγομαχούν, καταρρέοντας κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πολιτικές τους», είπε.«Σε αυτές τις εκλογές δεν συγκρούονται απλά δύο κόμματα, αλλά δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι και δύο διαφορετικές επιλογές για την πατρίδα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η μια αντίληψη οδήγησε την Ελλάδα να βιώνει την βαθύτερη της κρίση από την εποχή της μεταπολίτευσης ενώ το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί μια περίοδο δημιουργίας για τη χώρα, βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου.«Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς ευθύνης πέφτει σε 'κείνους τους πολιτικούς που με τη στάση τους έδωσαν το σήμα της ηθικής και θεσμικής αποσύνθεσης σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «αυτοί οι ίδιοι σήμερα δεν σέβονται ούτε τη νοημοσύνη μας και μας λένε ότι θα κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν το 2004».
«Σήμερα τραβάμε μια κόκκινη γραμμή. Το τέλος της σημερινής κυβέρνησης σηματοδοτεί το τέλος της Ελλάδας της απαξίωσης των αρχών μας, του χαμηλού πήχη, της ανοχής σε φαινόμενα που μας προσβάλλουν» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «υπάρχει ένας τρόπος για να γίνει η αρχή και το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου γιατί από εκεί ξεκινούν όλα».
«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια νέα, μια εντελώς διαφορετική πολιτική ηγεσία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «(τα πράγματα) θα αλλάξουν και μπαίνω μπροστά στη μάχη, δεσμευόμενος για μια ηγεσία που θα ξεκινήσει τις ανατροπές από την ίδια την εξουσία».Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα παρουσιάσει στην ΔΕΘ το σχέδιο Εθνικής Ανάτασης και τόνισε ότι «όπως το 1981 και το 1993 δεν μας φοβίζει η πρόκληση της διακυβέρνησης». «Πάμε μαζί για τη νίκη στις 4 του Οκτώβρη, για τη νίκη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΚΚΕ

Σε πανστρατιά δράσης κάλεσε τους υποστηρικτές του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα εν όψει των βουλευτικών εκλογών και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την αναμέτρηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγουν αποδυναμωμένοι, δυνατότερο το ΚΚΕ για να γίνει δυνατότερο το κίνημα αντίστασης και αποτελεσματικής αντεπίθεσης».
Η γγ του ΚΚΕ συμπλήρωσε επίσης: «Τους καλούμε να πάρουν μέρος στην εκλογική μάχη και ενεργητικά να αναδείξουν ότι η πραγματική αντίθεση, η πραγματική αναμέτρηση διεξάγεται από τη μια μεριά από τη πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη από την πλευρά του ΚΚΕ». «Αυτό είναι το σημείο της διαφοράς, το σημείο που χωρίζουν οι δρόμοι και ξεκινάνε οι δρόμοι της διαφορετικής πολιτικής, του διαφορετικού τρόπου και δρόμου ανάπτυξης», τόνισε.
«Απόδειξη για αυτό είναι μία. Η ΝΔ το 2004 δεν άλλαξε κανένα νόμο του ΠΑΣΟΚ, αντεργατικό και αντιλαϊκό, πάτησε σε αυτούς και τους έκανε χειρότερους ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν δηλώνει ότι θα καταργήσει συγκεκριμένους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους, νόμους ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια πάνω στο άθικτο έργο και τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΛΑΟΣ

Σε ερώτηση αν προβλέπει αυτοδυναμία για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε μια Κυβέρνηση για κλάματα, ελπίζω μετά τις εκλογές να μην έχουμε μια Κυβέρνηση για γέλια».
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αναφερόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το οικονομικό κατεστημένο εξώθησαν τον πρωθυπουργό σε πρόωρες κάλπες, προκειμένου να αναζητηθεί νωπή εντολή αυτοδυναμίας ή και μεγάλου συνασπισμού, ώστε να περάσουν νέα πιο επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα».
Την άποψη πως μπορεί να διαμορφωθεί προγραμματική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προωθήσει το πρόγραμμά του που να έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαρθρωτικών αλλαγών.
Σε συνέντευξή του , ερωτηθείς αν έχει σημασία το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί του σχήματος απάντησε πως εκείν που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική προγραμματική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. «Μπορούν να εξασφαλιστούν συλλειτουργίες, οι οποίες θα μας απομακρύνουν από αντιπαλότητες και διελκυστίνδες προσώπων που σε καμία περίπτωση δεν ωφελούν» πρόσθεσε.


Εθνικές Εκλογές 2007

Ενσωμάτωση:
100.00%
Εγγεγραμμένοι 9.921.343 Ψήφισαν 74,14%
Έγκυρα 97,33% Άκυρα/Λευκά 2,67%


  Κόμμα 2007 2004 Διαφορά
% Ψήφοι Έδρες % Ψήφοι Έδρες
Νέα Δημοκρατία N.Δ. 41,83 2.995.321 152 45,36 3.360.506 165 -3,51
ΠΑΣΟΚ ΠA.ΣO.K 38,10 2.727.702 102 40,55 3.003.920 117 -2,44
KKE K.K.E. 8,15 583.768 22 5,89 436.711 12 2,25
ΣΥΡΙΖΑ ΣΥ.ΡΙΖ.Α 5,04 361.216 14 3,26 241.722 6 1,77
ΛΑΟΣ ΛΑ.Ο.Σ 3,80 271.761 10 2,19 162.404 0 1,60