Νέο Πολιτικό σκηνικό στην χώρα

Η ιστοσελίδα ενημερώθηκε στις 09:20, 8 Οκτωβρίου 2009

Διπλωματική ανάλυση : Live-Avles.gr

H έκβαση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, εξακολουθούν να κυριαρχούν στη ειδησεογραφία και στα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης.
Τονίζεται πως κανείς δεν ανέμενε πως τόσοι πολλοί Έλληνες πολίτες θα άκουγαν την προτροπή του Γιώργου Παπανδρέου «Πάμε μαζί» και θα εξασφάλιζαν στους Σοσιαλιστές την επιστροφή τους στην εξουσία έπειτα από πεντέμισι χρόνια, με πλειοψηφία στις 50 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες και μάλιστα με την εμπιστοσύνη του 45 ο/ο των νέων ψηφοφόρων.
Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία ένα πολιτικό ράπισμα, τιμωρώντας την με το χειρότερο αποτέλεσμα από την ίδρυσή της το 1974, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση τον μέχρι τώρα αρχηγό της και πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, του οποίου η διαδοχή θα αποφασιστεί σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος σε ένα μήνα, με πιθανή υποψήφια την μέχρι τώρα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Καταγράφονται στη συνέχεια ως λόγοι της ήττας της ΝΔ, η χειροτέρευση της κατάστασης της οικονομίας, η συγκάλυψη σκανδάλων, η μη τήρηση υποσχέσεων, η κακή διαχείριση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, η έλλειψη πολιτικού ήθους σε μερικούς υπουργούς.
Γίνεται κατόπιν αναφορά στις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός, καθώς και στις κεντρικές εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου, όπως το πρόγραμμα των 100 ημερών, οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της διαφθοράς και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

«Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης δεν ήταν η νίκη του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε «προαναγγελθεί» σε μεγάλο βαθμό, προτού ανοίξουν οι κάλπες, αλλά το γεγονός της συντριβής του κόμματος του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά από την ίδρυσή του, πριν από 35 χρόνια»!!!


«Το μεγαλύτερο λάθος της Νέας Δημοκρατίας ήταν η απόφαση για πρόωρες εκλογές, όπως και το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος δεν έδειξε να καταλαβαίνει το παραμικρό από το μήνυμα των ψηφοφόρων την περίοδο μεταξύ των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών».  σε άρθρο της με τίτλο «Οι σοσιαλιστές επέστρεψαν στην εξουσία στην Ελλάδα».
Ρεπορτάζ για τις πρώτες δεσμεύσεις του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού, ο οποίος κήρυξε «εκστρατεία αναμόρφωσης και ανάτασης της χώρας πάνω στα θεμέλια των αξιών της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της πράσινης ανάπτυξης».....
«Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στους Έλληνες ότι δεν θέλει ανοχή αλλά συμμετοχή, για να υπογραμμίσει ότι δεν χρειάζεται καμία περίοδος χάριτος, επειδή δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ενόψει των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα»!!


Η ΝΕΑ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που αναδείχθηκε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ δημιουργείται και θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αρμοδιότητα στον συντονισμό των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων όπως είναι το ΚΥΣΕΑ και η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται από 14 υπουργεία με αντίστοιχο αριθμό υπουργών ενώ υπάρχει ένας ακόμα υπουργός, ο Χάρης Παμπούκης, υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό χωρίς χαρτοφυλάκιο. Επίσης στην κυβέρνηση μετέχουν 22 υφυπουργοί. Από το σύνολο των 36 υπουργών και υφυπουργών 24 μετέχουν για πρώτη φορά σε κυβέρνηση με μόνο 12 να έχουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία. Μετέχουν επίσης εννέα γυναίκες από τις οποίες οι 5 είναι υπουργοί και οι 4 υφυπουργοί ενώ υπάρχουν και πέντε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.
Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος μαζί με τον Πέτρο Ευθυμίου θα είναι και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κινήματος. Γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Σωτήρης Λύτρας.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την επιθυμία να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης και την αναβάθμιση του κοινοβουλίου από τη θέση του απλού βουλευτή.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν δύο υφυπουργεία τα οποία θα έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα είναι το Υφυπουργείο Εσωτερικών και το άλλο το Υφυπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Όπως αναφέρθηκε σχετικά, η δημιουργία των δύο υφυπουργείων και η τοποθέτηση της έδρας τους στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται με την επιθυμία του κ. Παπανδρέου να τονώσει την κυβερνητική δραστηριότητα στη βόρεια Ελλάδα δίνοντας στα δύο υφυπουργεία σημαντικές αρμοδιότητες, αντικαθιστώντας έτσι ένα υπουργείο, το Μακεδονίας Θράκης το οποίο δεν είχε ουσιαστικά καμία αρμοδιότητα.
Επίσης έγινε γνωστό ότι προτάθηκε στους «Οικολόγους Πράσινους» να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση με ένα υφυπουργείο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Αύριο στις 11 θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής
Θεόδωρος Πάγκαλος
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης
Υπουργείο Έθνικης Άμυνας
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Απόστολος Κατσιφάρας
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Παπανδρέου
Αναπληρωτής υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Θεοδώρα Τζάκρη
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Μάρκος Μπόλαρης
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργοί: Γιάννης Πανάρετος, Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργοί: Γιάννης Μανιάτης, Θάνος Μωραΐτης
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Αγγελική Γκερέκου
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργοί: Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Σηφουνάκης
Υπουργός Επικρατείας παρά τον Πρωθυπουργό:
Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:
Γιώργος Πεταλωτής
Επίσης, ο πρωθυπουργός θα προτείνει:
- Για Πρόεδρο Βουλής τον Φίλιππο Πετσάλνικο
- Για Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ τον Χρήστο Παπουτσή
-Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα οριστούν οι: Χρήστος Παπουτσής και Πέτρος Ευθυμίου. Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο κ. Σωτήρης Λύτρας.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στο 43,92% διαμορφώθηκε το ποσοστό που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνοντας 160 έδρες. Με ενσωμάτωση του 99,81%, η  ΝΔ
λαμβάνει 33,48% (91 έδρες), το   ΚΚΕ  7,54% (21 έδρες), ο ΛΑΟΣ 5,63% (15 έδρες) και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,60% (13 έδρες), ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν εκτός Βουλής με ποσοστό 2,53%.
Ψηλά: Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του στις περιφέρειες Ηρακλείου (62,73%), Λασιθίου (59,38%), Ξάνθης (58,74), Ρεθύμνης (57,91%), Δωδεκανήσου (54,89%), Ηλείας (54,64%), Ροδόπης (53,07%), Αχαΐας (52,69%), Ευρυτανίας (51,20%), Χανίων (51,10%).
Αντίστοιχα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στις περιφέρειες Καστοριάς (50,03%), Λακωνίας (47,26%), Σερρών (46,82%), Μεσσηνίας (43,28%), Αργολίδας (42,48%), Πιερίας (42,27%).
Το ΚΚΕ στις περιφέρειες Σάμου (17,86%), Λέσβου (14,60%), Β' Πειραιώς (12,86%), Κεφαλληνίας (12,25%).
Ο ΛΑΟΣ στην Α' Θεσσαλονίκης (8,26%), στην περ. Αττικής (8,23%), στην Α' Αθηνών (7,59%), στη Β' Θεσσαλονίκης (7,47%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών (7,97%), στη Β' Αθηνών (7,40%), στη Β' Πειραιά (5,84%), στην Α' Θεσσαλονίκης (5,76%).
Χαμηλά: Τα χαμηλότερα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες Καστοριάς (34,59%), Α' Αθηνών (35,51%), Λακωνίας (36,47%), Σερρών (37,07%), Β' Θεσσαλονίκης (38,29%), η Ν.Δ. στις περιφέρειες Β' Πειραιώς (23,07%), Ηρακλείου (23,70%), Ξάνθης (26,25%), Β' Αθηνών (26,64%), το ΚΚΕ Ροδόπης, Ξάνθης, Ευρυτανίας, ο ΛΑΟΣ Ηρακλείου, Λασιθίου, Λευκάδας και ο ΣΥΡΙΖΑ Εβρου, Ευρυτανίας.
Απώλειες: Τις μεγαλύτερες απώλειές της η Ν.Δ. είχε στο Ρέθυμνο (18,83%), την Ξάνθη (13,93%), τη Ροδόπη (11,60%), αλλά και τη Βοιωτία (10,09%), την Α' Αθηνών (8,38%), όπως και στη Β' Αθηνών (8,61%). Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατακόρυφα τις δυνάμεις του στο Ρέθυμνο (κατά 14,15%), στην Α' Αθηνών (κατά 5,47%) αλλά και στην Ξάνθη (κατά 10,16%).

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ....

Όταν κοπάσει ο θόρυβος από την εντυπωσιακή νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα μείνουν ορισμένα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν επί μακρόν. Το πρώτο αφορά τον επανακαθορισμό των εκλογικών προτιμήσεων. Πρόκειται για σημαντική αλλά παροδική μετακίνηση ψηφοφόρων; Μήπως, αντίθετα, γινόμαστε μάρτυρες μιας δομικής ανασύνταξης  των πολιτικών προτιμήσεων μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος; Στη δεύτερη περίπτωση, η νέα πραγματικότητα θα έχει χρονικό βάθος και πρέπει να μελετηθεί διεξοδικότερα, ενόψει και της φαινομενικής επανεπιβεβαίωσης του κυρίαρχου ρόλου του δικομματισμού.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την εκλογική ατζέντα, η οποία σε σύγκριση με προηγούμενες αναμετρήσεις, υπήρξε αρκετά ουσιαστική. Στην εκλογική αντιπαράθεση ειδικά, και την πολιτική επικοινωνία γενικότερα, διαπιστώνουμε κάτι που σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι πλέον δεδομένο: ότι, δηλαδή, ζήτηση και προσφορά αλληλοεπηρεάζονται και, συχνά, η προσφορά δημιουργεί τη ζήτηση. Είναι λάθος η αντίληψη ότι ο μέσος πολίτης, ο οποίος στην επαγγελματική και κοινωνική καθημερινότητά του φέρεται κυρίως ορθολογικά, στην πολιτική είναι δήθεν τόσο ανορθολογικός ώστε να επιθυμεί διακαώς να εντρυφήσει σε υπαρκτά ή μη σκάνδαλα. Ενδιαφέρουν τα θέματα της οικονομίας, της εργασίας, του περιβάλλοντος, της εξωτερικής πολιτικής. Συχνά, δεν υπήρχε προσφορά από την πλευρά της πολιτικής, ώστε να διαμορφωθούν συγκεκριμένες συνθήκες ζήτησης. Ενώ λοιπόν μέτρησε στις 4 Οκτώβρη η ουσιαστική ατζέντα, το ερώτημα είναι εάν αποτελεί και ένδειξη μιας τάσης (όπως ο εξευρωπαϊσμός της πολιτικής ζωής) ή απλώς, συγκυριακή έκφανση των συνθηκών μιας αμήχανης εκλογικής μάχης. Εάν η ΝΔ επιθυμεί να συγκροτήσει τον πόλο του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποδεχτεί την ξεχωριστή ύπαρξη μιας «λαϊκής» και «πατριωτικής» Δεξιάς, με τη μορφή ενός διακριτού κόμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η επανάληψη του αποτυχημένου πολυσυλλεκτικού εγχειρήματος της κεντροδεξιάς θα της στερεί στο διηνεκές ένα συνεκτικό προφίλ και πολιτικό λόγο. Αλλά, ίσως, το σημαντικότερο ζήτημα αναφέρεται στις σχέσεις της εκλογικής αντιπαράθεσης με τα διαφορετικά υποδείγματα άσκησης οικονομικής πολιτικής στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εύκολο να μπει κανείς στον πειρασμό να αποδώσει το αποτέλεσμα στη συμπάθεια των Ελλήνων σε υποδείγματα ενίσχυσης της ζήτησης και ενεργοποίησης του δημόσιου τομέα (Σαρκοζί) και όχι δημοσιονομικής πειθαρχίας (Μέρκελ). Σπεύδοντας να ταυτιστεί προεκλογικά με το δεύτερο υπόδειγμα, ο κ. Καραμανλής οδήγησε τη ΝΔ σε συντριβή. Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία; Σε ένα βαθμό (και από μια ιστορικά αντεστραμμένη σκοπιά), ίσως. Αλλά για να προβληματιστούμε πάνω στα ζητήματα αυτά με τρόπο δημιουργικό, πρέπει να αντιληφθούμε τις ιστορικές μετατοπίσεις στον πραγματικό ρόλο του πολιτικού συστήματος, αφενός, και την πρόσληψη του ρόλου αυτού, αφετέρου.
Από μια αντίληψη περί πολιτικού συστήματος ως κέντρου της πολιτικής και οικονομικής ζωής, περάσαμε σταδιακά σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Το πολιτικό σύστημα στερείται σταδιακά των μέσων (εργαλείων πολιτικής και υλικών δυνατοτήτων) που του επιτρέπουν να παρεμβαίνει στα άλλα συστήματα. Το πολιτικό σύστημα ως ένα σύστημα μεταξύ άλλων, χάνει σταδιακά τη διακριτή λειτουργία της κατανομής των αξιών και των πόρων. Παρόλα αυτά, τα εκλογικά σώματα αγνοώντας τις διαφοροποιήσεις στην εξελικτική πορεία του πολιτικού συστήματος, εξακολουθούν να του απευθύνουν τα αιτήματά τους.
Από αυτή τη σκοπιά, ανεξάρτητα από το πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα η ηγεσία του, η τόσο ισχυρή προτίμηση για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αντανακλά και την πεισματική άρνηση των πολιτών να αποδεχτούν τα (πραγματικά ή φαντασιακά) όρια των δυνατοτήτων της πολιτικής διαχείρισης, υπό συνθήκες κρίσης αλλά και εξευρωπαϊσμού και παγκοσμιοποίησης. Η σημασία της στάσης αυτής των πολιτών θα εξαρτηθεί, από το εάν και κατά πόσο, θα κατορθώσει να την αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση. Η πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι κρίσιμη: διερεύνηση ενός νέου ρόλου της πολιτικής ή ουσιαστική, πλέον, απο-νομιμοποίηση της.....