Διαφθορά: Καθημερινό φαινόμενο σε μεγάλη έκτασηΗ ιστοσελίδα ενημερώθηκε στις 10:20, 9 Ιουλίου 2009
H διαφθορά ζει και βασιλεύει παντού.
Aυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αποκαλυπτικής έρευνας,που αποδεικνύει οτι αυτό το φαινόμενο είναι εντονο, στηνκαθημερινότητα και εχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!!!
Ανάλυση:Live-Avles.gr
Η διαφθορά στην καθημερινότητά μαςTο ερώτημα που τέθηκε στους πολίτες συνοψίζεται με απλά λόγια στο αν έχει ζητηθεί είτε από τους ίδιους είτε από τους συγγενείς τους να πληρώσουν παράνομα κάποιο χρηματικό ποσό, προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια οποιαδήποτε υπόθεσή τους. Kαι από τις απαντήσεις τους επιβεβαιώνεται δυστυχώς με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μια πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια για τις πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες: Στην Eλλάδα για να γίνει σωστά μια δουλειά και κυρίως στην ώρα της πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω...
Tο πιο ανησυχητικό, ωστόσο, στοιχείο που αναδεικνύει η έρευνα είναι ότι, παρά τις εξαγγελίες τής κυβέρνησης και τη στήριξη που της παρέχει η αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο θέμα, οι αιτούντες τα λεγόμενα γρηγορόσημα και φακελάκια κάθε άλλο παρά μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Kαι όχι μόνον αυτό. Aπό τις απαντήσεις των πολιτών προκύπτει επιπλέον ότι οι παρανομούντες -είτε είναι εφοριακοί, είτε υπάλληλοι της πολεοδομίας, είτε γιατροί, είτε ακόμη και τραπεζικοί- ζητούν παρανόμως όλο και περισσότερα χρήματα απλά και μόνον για να κάνουν το καθήκον τους. Γεγονός που πιστοποιεί ότι λειτουργούν σε καθεστώς παντελούς έλλειψης ελέγχου και πλήρους ασυδοσίας. Iσως γιατί οι παρανομούντες τελικά, δεν λειτουργούν κατά μόνας, αλλά απολαμβάνουν της ανοχής, αν όχι της συνέργειας των ανωτέρων τους..
Eργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί είναι κατά κύριο λόγο οι πολίτες από τους οποίους ζητούνται παρανόμως χρήματα. Πιο διεφθαρμένες περιοχές αναδεικνύονται η Aθήνα και η Θεσσαλονίκη, ενώ στην περιφέρεια τα περισσότερα κρούσματα καταγγέλθηκαν στα Iόνια Nησιά, στην Kρήτη και στα Δωδεκάνησα. Aξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι το 16% των πολιτών, που παραδέχθηκαν ότι τους ζητήθηκαν χρήματα, απέφυγαν να κατονομάσουν πού συνέβη το περιστατικό, ενώ ένας στους τρεις αρνήθηκε να περιγράψει και το λόγο για τον οποίο κλήθηκε να δώσει φακελάκι.
Πιο διεφθαρμένος τομέας του Δημοσίου επιβεβαιώνεται ότι είναι η εφορία. Tις υπηρεσίες της κατήγγειλε το 22% των πολιτών που δήλωσαν ότι υπήρξαν μάρτυρες απόπειρας χρηματισμού. Aπό τις επιμέρους δε απαντήσεις τους προκύπτουν απίστευτα περιστατικά. Eπί παραδείγματι ότι υπάρχουν εφοριακοί που διεκδικούν χρήματα, όχι μόνον για να εκδώσουν μια άδεια οικοδομής, αλλά ακόμη και για να αλλάξουν σε μισθωτό τον αριθμό του AΦM του! Aνάλογα κρούσματα, που προφανώς δεν έχουν όμοιά τους σε πολιτισμένες χώρες, προκύπτουν και στα νοσοκομεία τα οποία έρχονται δεύτερα στη λίστα της διαφθοράς (21%). Yπήρξαν καταγγέλλοντες που υποστήριξαν ότι τους έχει ζητηθεί φακελάκι για να... βρεθεί ασθενοφόρο ή ακόμη και για να αλλάξει ασθενής δωμάτιο στον ίδιο όροφο νοσοκομείου. Στον πίνακα ακολουθούν η πολεοδομία (15%), το υπουργείο Mεταφορών (10%), και με λιγότερα κρούσματα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι Δήμοι, οι τράπεζες, η ΔEH (2%), και οι Nομαρχίες με τα υποθηκοφυλακεία (1%).
Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χρόνος κατά τον οποίο οι πολίτες κατήγγειλαν ότι υπήρξαν μάρτυρες διαφθοράς. Mπορεί μεν η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να αφορά έτη πριν από το 2000, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι από το 2002 μέχρι σήμερα τα κρούσματα αυξάνονται, στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση η οποία αποφεύγει συνήθως κάθε αυτοκριτική.
Tέλος, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα κρούσματα (43%) αφορούν «μικροαμοιβές» υπαλλήλων (1 - 300 ευρώ), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν απόπειρες χρηματισμού 3.000 ευρώ και πλέον. Στοιχείο που καταδεικνύει ότι η διαφθορά πλήττει όλο το φάσμα της δημόσιας μηχανής από τους υψηλά ισταμένους μέχρι και τους τελευταίους, πλην όμως «ανέλεγκτους» όπως αποδεικνύεται, τροχούς της αμάξης...
Διαφθορά και πολιτικό σύστημα
Τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών, τα οποία δεν προκύπτουν από τη δήλωση περί «πόθεν έσχες», διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.
α. Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.
β. Να στραφεί η κυβέρνηση κατά της γερμανικής εταιρείας, για να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα.
γ. Να υπάρξει ρύθμιση ειδικά για τη διαφθορά πολιτικών προσώπων, που να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.
δ. Τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν προκύπτουν από το πόθεν έσχες, να κατάσχονται.
Η διαφθορά θέτει ενα σοβαρό πλήγμα ανάπτυξης.
Μία άλλη σημαντικότατη συνέπεια της διαφθοράς είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος. Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα οικοπεδοποιήσεων καμμένων περιοχών, αδιαφορία για την μόλυνση του περιβάλλοντος από βιομηχανίες, τεχνικές εταιρίες, κλπ.. που οφείλονται στην απροθυμία ή την σκόπιμη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου από τους κρατικούς φορείς.
Επίσης, στην υγεία δεν είναι λίγες οι φορές που καθυστερείται η εξυπηρέτηση ατόμων που δεν έχουν οικονομική άνεση στα δημόσια νοσοκομεία.
Στον πολιτικό βίο η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και την καλή και σωστή διακυβέρνηση. Είναι πιθανό ακόμα να περιφρονούνται ή και να υπονομεύονται επίσημες διαδικασίες. Η δωροδοκία στις εκλογές και στους νομοθετικούς οργανισμούς μειώνει την υπευθυνότητα και διαστρεβλώνει την αντιπροσώπευση στη χάραξη της πολιτικής πορείας. Η διαφθορά στο δικαστικό σύστημα συμβιβάζει το κράτος δικαίου και η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση οδηγεί στην άδικη και άνιση παροχή υπηρεσιών. Γενικότερα, η διαφθορά διαβρώνει τη θεσμική ικανότητα της κυβέρνησης καθώς οι διαδικασίες της δεν λαμβάνονται υπόψη, οι πόροι μειώνονται σταδιακά, και τα δημόσια γραφεία αγοράζονται και πωλούνται. Συγχρόνως, η δωροδοκία υπονομεύει τη νομιμότητα της κυβέρνησης και τέτοιων δημοκρατικών αξιών όπως η εμπιστοσύνη και η ανοχή.
Ταυτόχρονα, ακόμη και σε μέρη οπού η διαφθορά δεν υπάρχει (ή τουλάχιστον λέγεται οτι δεν υπάρχει), μερικά άτομα θα κάνουν τις ψεύτικες, αβάσιμες ή ανεύθυνες δαπάνες της δωροδοκίας για να υποστηρίξουν τις πολιτικές ή προσωπικές προκαταλήψεις και τις ημερήσιες διατάξεις τους. Μερικοί, στην πραγματικότητα, θα υποστήριζαν ότι οι δαπάνες ή οι αντίθετες δαπάνες της διαφθοράς έχουν γίνει υποκατάστατο της ενδελεχούς πολιτικής ανάλυσης. Επομένως, ο πολίτης πρέπει να είναι άγρυπνος ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει την αποδεδειγμένη διαφθορά από τα πολιτικά παρακινούμενα κίνητρα της διαφθοράς.
Η διαφθορά είναι η κατάχρηση της εξουσίας από τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους κυβερνητικών δυνάμεων. Συνήθως η κατάχρηση έγκειται στην παράνομη, συνήθως μυστική, απόκτηση ιδιωτικής περιουσίας. Η κατάχρηση της κυβερνητικής δύναμης για άλλους λόγους, όπως η καταστολή των πολιτικών αντιπάλων και η βιαιότητα της αστυνομίας, δε θεωρείται διαφθορά. Όλες οι μορφές Κυβερνήσεων είναι ευαίσθητες στην διαφθορά και την πολιτική δωροδοκία. Οι μορφές διαφθοράς ποικίλλουν: περιλαμβάνουν τη δωροδοκία, τον εκβιασμό, τονεποτισμό, την υπεξαίρεση χρημάτων, την δωροληψία και την κατάχρηση. Ενώ η διαφθορά μπορεί να διευκολύνει την εγκληματική επιχειρηματικότητα, όπως την εμπορία ναρκωτικών, τα «ξέπλυμένα» χρήματα, και την παράνομη διακίνηση προϊόντων, δεν περιορίζεται μονάχα σε κυβερνητικούς υπαλλήλους, αλλά επεκτείνεται και σε οργανώσεις που πραγματοποιούν εγκλήματα. Σε μερικά έθνη η διαφθορά είναι τόσο κοινή, που αναμένεται όταν αλληλεπιδρούν οι μικρές επιχειρήσεις ή οι απλοί πολίτες με τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους. Το αποτέλεσμα της πολιτικής διαφθοράς είναι η κλεπτομανία.
Η διαφθορά διαφέρει ανάλογα με τη χώρα ή την εξουσία. Ορισμένες πολιτικές πρακτικές χρηματοδότησης που είναι νόμιμες σε μια χώρα μπορούν να είναι παράνομες σε άλλη. Σε μερικές χώρες, οι κυβερνητικοί ανώτεροι υπάλληλοι έχουν τόσο ευρείες δυνάμεις, που τα όρια μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου είναι αρκετά δύσκολο να ορισθούν.
Πολεοδομίες, ο χώρος της Υγείας και οι Δήμοι εμφανίζονται σταθερά για ακόμη μία χρονιά στην κορυφή της κακοδιοίκησης και διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Λέανδρου Ρακιντζή, την οποία παρουσίασε . Ύποπτες οικονομικές συναλλαγές, ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων που παραπέμπονται για πειθαρχικά παραπτώματα, ανεπάρκεια των δικαστηρίων και απέραντη γραφειοκρατία καταγράφονται στην πολυσέλιδη έκθεση.
Ο κ. Ρακιντζής καυτηριάζει την ατιμωρησία των υπαλλήλων , που παραπέμπονται και πέφτουν στα μαλακά με αστείες ποινές (επίπληξη) ενώ άσκησε κριτική στις διαδικασίες αξιολόγησης "έχουμε 800.000 υπαλλήλους με εκθέσεις αξιολόγησης που τους εμφανίζουν όλους άριστους. Ούτε εγώ δεν είχα τέτοιες εκθέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο επιθεωρητής.
Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση, επιμελητή του ΕΣΥ που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο και στους λογαριασμούς του βρέθηκε ποσό που υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για φοροδιαφυγή ανήλθε σε 1,5 εκ. ευρώ.
σημειώνεται στην έκθεση οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς ενώ τέλος, οι ΟΤΑ δεν εκτελούν δικαστικές αποφάσεις.