Ναρκωτικά : Η μάστιγα του αιώναΗ ιστοσελίδα ενημερώθηκε στις 12:20, 29 Ιουνίου 2009
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα
κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους»
το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου
να ευαισθητοποιηθεί παγκοσμίως η κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις
από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.
Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι πρόβλημα, το οποίο ζει μονίμως στη σκιά κάθε τοπικής κοινωνίας μικρής ή μεγάλης, αποτελώντας τη μάστιγα του σύγχρονου κόσμου. Δεν διαχωρίζει φύλλα, φυλές ή κοινωνικές τάξεις. Το αποτέλεσμα είναι παντού και για όλους το ίδιο: ο εθισμός και στο τέλος ο θάνατος. page {margin:2cm;} P {margin-bottom:0.21cm;} Ο όρος «ναρκωτικά» πιστεύεται ότι δόθηκε από το Γαληνό, το δεύτερο σπουδαιότερο ιατρό της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και τελευταίο χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου, για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Τι είναι τα ναρκωτικά :
Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Ορισμένα φάρμακα επίσης επιδρούν στον εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα φάρμακα για την επιληψία, αλλά δεν λαμβάνονται από τους χρήστες γι' αυτό το λόγο, για την θεραπευτική τους δηλαδή λειτουργία. Μιλάμε για «ναρκωτικά» όταν χρησιμοποιεί κανείς αυτές τις ουσίες με σκοπό να βρεθεί κάτω από τη επήρεια τους.
Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Το αλκοόλ και ο καπνός είναι νόμιμα. Το χασίς, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, το XTC και η ηρωίνη είναι παράνομα.
Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικές ή χημικές που προκαλούν στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις: νάρκη, τάση για ύπνο, διέγερση, αίσθημα ευφορίας, αλλά φέρνουν και εξασθένιση στις φυσιολογικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος και προκαλούν στους χρήστες εθισμό, εξάρτηση και στο τέλος όταν τα στερηθεί ο οργανισμός επιφέρουν στερητικό σύνδρομο. Σε μεγάλες δόσεις επιφέρουν φυσικά και το θάνατο του χρήστη.
Ελαφριά και σκληρά ναρκωτικά
Τα ελαφριά ναρκωτικά (ψυχεδελικά), είναι το χασίς και η μαριχουάνα, παράγωγα της ινδικής κάνναβης, παρασκευάζονται σε πλακίδια ή κυλίνδρους χρώματος σκούρου καφέ. Δίνουν ένα αίσθημα ευεξίας, ηρεμίας και εσωτερικής ικανοποίησης. Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου αλλοιώνονται. Αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο γιατί ανοίγουν το δρόμο στη δοκιμή των σκληρών ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η μορφίνη. Είναι πολύ διαδεδομένα στις ανατολικές χώρες.
Τα σκληρά ναρκωτικά (οπιώδη, αμφεταμίνες), όπως το όπιο, η ηρωίνη, μορφίνη, προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Οι χρήστες γίνονται «σκλάβοι» των ουσιών αυτών μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και κάνουν τα πάντα προκειμένου να τα προμηθευτούν από τους εμπόρους ναρκωτικών. Η ευεξία και η υποτιθέμενη ευτυχία που προσφέρουν έχουν το αντίτιμό τους: γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή και απώλεια κάθε ηθικής αξίας.
Η κοκαΐνη επίσης, που παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα, είναι διεγερτικό και δημιουργεί μεγάλη ευφορία, ακόμη και παραισθήσεις. Στις επιδράσεις περιλαμβάνονται διαστολή ματιών, τρεμούλα και αϋπνία. Η συχνή εισπνοή από τη μύτη μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και του ρυνικού συστήματος.Η κατηγοριοποίηση :
Η πιο συχνή κατηγοριοποίηση είναι αυτή που βασίζεται στις συνέπειες που έχει η κάθε ναρκωτική ουσία στην ανθρώπινη συνείδηση. Αυτό διακρίνει τα ναρκωτικά σε 3 κατηγορίες:Ναρκωτικά που κατευνάζουν και ηρεμούν, όπως για παράδειγμα το αλκοόλ, τα οπιούχα, τα ηρεμιστικά, η μορφίνη και η ηρωίνηΝαρκωτικά που διεγείρουν ή δίνουν ενέργεια και ναρκωτικά που αλλάζουν την αντίληψή σου, όταν , για παράδειγμα, βλέπεις και ακούς πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο απ ότι πραγματικά είναι, όπως για παράδειγμα η καφεΐνη, η νικοτίνη, το XTC, η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.Τα ναρκωτικά που τροποποιούν την αντίληψη, όπως για παράδειγμα το LSD και σε ισχυρές και μεγάλες ποσότητες το χασίς και η φούντα (χόρτο).Τα περισσότερα ναρκωτικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ κάποια ναρκωτικά είναι πιο δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν. Το χασίς επί παραδείγματι, συνήθως χρησιμοποιείται εξαιτίας των καταπραϋντικών του συνεπειών, αλλά μπορεί να προκαλέσει και αλλαγές στην αντίληψη.
Η διακίνηση παγκοσμίως
Σύμφωνα με τα στοιχεία της INCB (International Narcotics Control Board), η Δυτική Αφρική αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διακίνησης κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Έκθεση, σχεδόν το 27% της κοκαΐνης που καταναλώνεται στην Ευρώπη σε ετήσια βάση έχει περάσει από τη Δυτική Αφρική.
Η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης στην Αφρική και εκτιμάται ότι πάνω από 42 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή κάνουν χρήση.
Η Κεντρική Αμερική παραμένει βασική οδός διακίνησης παράνομων ουσιών από τη Νότια Αμερική στη Βόρεια και στην Ευρώπη, και η Νότια Αμερική ο μεγαλύτερος παραγωγός φύλλων κόκας.
@page {margin:2cm;} P {margin-bottom:0.21cm;} O Καναδάς αποτελεί βασικό προμηθευτή ecstasy που καταναλώνεται εγχώρια, αλλά και στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ παραμένει το πρόβλημα της κατάχρησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με τον αριθμό των χρηστών να είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό των ατόμων που κάνουν χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης,παραισθησιογόνων, έκσταση και εισπνεόμενων.
@page {margin:2cm;} P {margin-bottom:0.21cm;}
Θεραπευτικά προγράμματα
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά στεγνά προγράμματα, αυτή τη στιγμή από το ΚΕΘΕΑ και διάφορες κοινότητες. Είναι το πρόγραμμα του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αθηνών, του '18 άνω' και το πρόγραμμα του ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές κινήσεις που έχουν γίνει από τον ΟΚΑΝΑ, διάφορες μονάδες εφήβων και θεραπείες υποκατάστασης που γίνονται με μεθαδόνη, αυτή τη στιγμή, και είναι και οι μόνες νόμιμες. Στην Ελλάδα απαγορεύεται να υπάρξουν ιδιωτικές θεραπείες απεξάρτησης.Σε αυτά τα προγράμματα, αφού χορηγηθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια για τα στερητικά συμπτώματα, στη συνέχεια δίνεται μεγάλη έμφαση στην ψυχοθεραπεία. Το ΚΕΘΕΑ έχει τη δική του φιλοσοφία, το '18 άνω' τη δική του, αλλά σίγουρα προσπαθεί να δοθεί έμφαση μέσα από διάφορες ομάδες και θεραπευτικές δραστηριότητες στο να ανακαλύψει ο νέος ή ο ενήλικας τους λόγους που τον έχουν ωθήσει. Είναι πολύπλοκο το ζήτημα, είναι θεραπείες που κρατούν από 1, 1,5 έως και 2 χρόνια ή και παραπάνω καμία φορά, γιατί στην ουσία το άτομο καλείται να κάνει μια ουσιαστική αναδόμηση και αναθεώρηση του εαυτού του, επομένως διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να έχει και υπομονή το άτομο που κάνει μια θεραπεία απεξάρτησης, που είναι η θεραπεία που θα κάνει για να σώσει τη ζωή του.
Τα προγράμματα μεθαδόνης βασίζονται στη φιλοσοφία της τριτογενούς πρόληψης, δηλαδή είναι προγράμματα που υποκαθιστούν τη χρήση με κάτι άλλο αλλά και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ψυχολογική παρέμβαση αν θέλει το άτομο να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά. Δεν αρκεί η μεθαδόνη για να υπάρξει οριστική θεραπεία.