Οικιστική ανάπλαση Σερβίων - Πνευματικό κέντροΗ σελίδα ενημερώθηκε στις 18:24, 29 Απριλίου 2009

Το Πνευματικό Κέντρο Σερβίων θα είναι ένας σύγχρονος πολυχώρος που θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :αίθουσα εκδηλώσεων - συνεδριάσεων, αίθουσες λαογραφίας και διοργάνωσης εκθέσεων, φουαγιέ, βιβλιοθήκη, αίθουσα μουσικής μπάντας, αίθουσα χορευτικού, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα ζωγραφικής, αίθουσα πινγκ-πονγκ, αίθουσα επιτραπέζιων παιχνιδιών-σκάκι, γραφεία και βοηθητικούς χώρους.

Tις μελέτες δύο μεγίστης σημασίας έργων που θα συμβάλλουν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης των Σερβίων παρουσίασε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η μελετητική ομάδα της ΑΝΚΟ με την οποία συνεργάστηκε ο Δήμος Σερβίων.
“Η Οικιστική Ανάπλαση της πόλης των Σερβίων” και “Το Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων” είναι οι δύο μελέτες για τις οποίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες του δήμου, εκπρόσωποι φορέων και οι δημοτικοί σύμβουλοι θέτοντας παράλληλα από την πλευρά τους ερωτήματα για δύο έργα που ουσιαστικά θα αλλάξουν την φυσιογνωμία των Σερβίων.

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ και θα αναδεικνύουν την αισθητική και την ιστορική ταυτότητα της πόλης και αφού θα έχει προηγηθεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση (η μεγαλύτερη μετά την καταστροφή και το κάψιμο της πόλης από τα στρατεύματα κατοχής το 1943) οκτώ φάσεων όσον αφορά το έργο την οικιστικής ανάπλασης μέσα στην οποία ξεχωριστή θέση θα έχει με την παρουσία του το Πνευματικό Κέντρο ένα κόσμημα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που λείπει από την πόλη των Σερβίων.

Η παρουσίαση από πλευράς μελετητικής ομάδας της ΑΝΚΟ (με επικεφαλή τον Γενικό Διευθυντή Γιώργο Αμανατίδη, και τους Γιάννη Γκίνη Διευθυντή Μελετών, Ρένα Καραδαλή Αρχιτέκνων Μηχανικό) αφορούσε τη διαμόρφωση του κόμβου – εισόδου των Σερβίων και την διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας δύο σημεία που θα δένουν μεταξύ τους μέσα από την συνολική παρέμβαση που θα γίνει στις οδούς 117 Εθνομαρτύρων και Α. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα εκτενή αναφορά έγινε και στις υπόλοιπες φάσεις του μεγάλου έργου έτσι ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί η πόλη των Σερβίων το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά στα δύο έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των Σερβίων έκανε ο δήμαρχος Δημοσθένης Κοκολιός επισημαίνοντας πέρα από τη σημαντικότητα της όλης παρέμβασης, την ετοιμότητα του δήμου από πλευράς μελετών όχι μόνο για τα συγκεκριμένα έργα αλλά και για μια σειρά έργων που αφορούν την πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα έτσι ώστε με το άνοιγμα του ΕΣΠΑ να ενταχθούν και άμεσα να υλοποιηθούν.Σύμφωνα με τις προεκτιμήσεις της μελετητικής ομάδας το κόστος για την Οικιστική Ανάπλαση της πόλης των Σερβίων θα ξεπεράσει τα 9 εκ. ευρώ ενώ για την κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου τα 2,6 εκ. Ευρώ. 

Περιγραφή Ενότητας – Φάσεων Έργων Οικιστικής Ανάπλασης
Α. Διαχωρισμός Εθνικής Οδού και Ανάπλαση Εισόδου
Α.1 Κόμβος εισόδου
Α.2 Είσοδος Σερβίων
Β. Ανάπλαση 1ης Ενότητας Κεντρικών Οδών
Β.1 Κεντρικός δρόμος Ανδρέα Παπανδρέου
Β.2 Κεντρικός δρόμος 117 Εθνομαρτύρων
Β.3 Κεντρικοί δρόμοι Κάρπου, Μακεδονομάχων & Βενιζέλου
Γ Ανάπλαση 2ης Ενότητας Κεντρικών Οδών 
Γ.1. Κεντρικοί δρόμοι μεταξύ 117 Εθνομαρτύρων και Κάρπου (ήτοι: Φιλίππου, Καραολή, Φλέμινγκ & Λασσάνη και ενδιάμεσοι πεζόδρομοι) 
Δ. Ανάπλαση 3ης Ενότητας Κεντρικών Οδών 
Δ.1. Κεντρικός δρόμος Αγίου Γεωργίου
Δ.2. Κεντρικοί δρόμοι πέριξ της πλατείας και του Δημαρχείου (Βενιζέλου, Υψηλάντη, Σολωμού και Παλαμά)
Ε. Ανάπλαση 4ης Ενότητας Κεντρικών Οδών 
Ε.1 Κεντρικός δρόμος Καρατάσου
ΣΤ. Ανάπλαση Οδών Προς Κάστρα 
ΣΤ.1. Δρόμος προς Κάστρα (Κ.Κάρπου)
ΣΤ.2. Ανάπλαση ρέματος (πέτρινοι αναβαθμοί κλπ.)
Ζ. Ανάπλαση Οδών Μεταξύ Δημαρχείου Και Κάστρων 
Ζ.1. Λοιποί δρόμοι – δρομάκια πίσω από το Δημαρχείο, προς τα Κάστρα (Αγ. Ανάργυροι, Κιλκίς, Σ’κρκα, Μπιζανίου, Αγ. Μηνά…)
Η. Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Σερβίων 
Η.1. Κεντρική πλατεία Σερβίων