Κάπνισμα: Υπόθεση υγείας που μας αφορά όλους μαςΗ ιστοσελίδα ενημερώθηκε στις 10:44, 23 Ιουνίου 2009

Το θέμα του ελέγχου του καπνίσματος,   αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί, τον τελευταίο καιρό, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι, στον κόσμο, θυσιάζονται, κάθε χρόνο, στο βωμό του καπνίσματος.   Κάθε 13 δευτερόλεπτα, 1 άνθρωπος πεθαίνει, εξ αιτίας του νίσματος...
>> Επίκαιρη Ερευνα απο το Live-avles.gr...           

Το κάπνισμα αποτελεί μια νοσηρή συνήθεια, για πολλούς λόγους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την έναρξη του καπνίσματος, προκαλείται εθισμός. Αναμφισβήτητα, το ποσοστό των θανάτων, που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι πολύ υψηλό. Έτσι, οι διάφορες ενέργειες, από την πλευρά των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αναγκαίες. Οι 500.000 θάνατοι, που καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ετησίως και που συνδέονται με το κάπνισμα, καθώς και η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των παιδιών και των εφήβων, που καπνίζουν, πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Έχει αποδειχθεί ότι το 60% των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν, πριν από την ηλικία των 13 ετών και το 90%, πριν από τα 18 τους χρόνια.
Οι σοβαρές ασθένειες, που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι:

  • Ο καρκίνος του πνεύμονα
  • Η βρογχίτιδα
  • Το άσθμα
  • Η φυματίωση
  • Η πνευμονία
  • Τα εμφράγματα
  • Τα εγκεφαλικά
  • Το έλκος
  • Διάφορες μορφές καρκίνου
Άλλες βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι οι εξής:
  • Ελάττωση της πνευματικής διαύγειας
  • Ροπή προς τα ναρκωτικά
  • Μειωμένη ελαστικότητα και λάμψη του δέρματος
  • Επιρροή στη γονιμότητα
  • Μείωση της αίσθησης της όσφρησης
  • Μείωση της γεύσης
  • Μείωση της σωματικής ευεξίας
  • Κιτρίνισμα των δοντιών

       
Οι γονείς παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο, στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας και των ενδεχόμενων ασθενειών των παιδιών.
Τα παιδιά με πατέρα καπνιστή έχουν κατά 42%, περισσότερες πιθανότητες, από τα παιδιά των μη καπνιστών, να παρουσιάσουν καρκίνο. Οι πιθανότητες υποδεκαπλασιάζονται, όταν ο πατέρας καπνίζει λιγότερα από 10 τσιγάρα, ημερησίως. Τα παιδιά των γυναικών, που καπνίζουν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεννιούνται με μικρότερο βάρος. Πρόωρα βρέφη που ζουν, σε περιβάλλον καπνιστών, έχουν αυξημένη θνησιμότητα και αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από βρογχίτιδα, πνευμονία ή άσθμα. Ακόμη, το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι συχνότερο, όταν στο σπίτι κυκλοφορεί καπνός.
Οι εταιρίες τσιγάρων και, γενικότερα, οι καπνοβιομηχανίες στρέφονται, κυρίως, στους νέους. Κι αυτό, γιατί γνωρίζουν ότι, για να δημιουργήσουν μια αγορά για τα προϊόντα τους, θα πρέπει να "παγιδεύσουν" τους νέους, κατά τη διάρκεια της περιόδου, που διαμορφώνονται οι συνήθειές τους. Έτσι, στις μέρες μας, βλέπουμε τις εταιρίες να χρησιμοποιούν τα "ανήθικα" όπλα του μάρκετινγκ.
Πάντως, οι αυξημένοι φόροι φαίνεται να μειώνουν τον αριθμό των καπνιστών. Ο καπνός είναι ένα πολύ βαριά φορολογημένο προϊόν, στα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέτρο αποδεικνύεται σωστό, δεδομένου ότι βοηθά στην αποθάρρυνση της κατανάλωσης καπνού, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων, οι οποίοι δε διαθέτουν υψηλό εισόδημα ή χαρτζιλίκι. Τρεις Οδηγίες, για τη φορολογία των προϊόντων καπνού, υιοθετήθηκαν το 1992. Αυτές καθορίζουν τη δομή της φορολογίας, για τα προϊόντα του καπνού. Έτσι, οι φόροι, στα τσιγάρα, πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 70% της τελικής λιανικής τιμής (57% για το φόρο και 13% για το Φ. Π. Α.).
  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ...
Γεγονός είναι ότι, πλέον, στην Ελλάδα, απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, όπως Δημόσιες Υπηρεσίες, Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Χώρους Εκπαίδευσης, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, καθορίζεται η δημιουργία χώρων, για καπνιστές, όπου χρειάζεται. Έτσι, προστατεύονται τα παιδιά, τα άτομα τρίτης ηλικίας, οι έγκυες γυναίκες. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσουμε ότι, εκτός από τους καπνιστές, το κάπνισμα μπορεί να βλάψει και ανθρώπους, που ζουν ή εργάζονται κοντά σε καπνιστές, έστω κι αν οι ίδιοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους (Παθητικό Κάπνισμα).

ΣΣε  ολόκληρη τη χώρα καπνίζονται 78.000.000 τσιγ άρα την ημέρα. Σε κάθε άτομο αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 2.700 τσιγάρα το χρόνο, δηλαδή 7,5 την ημέρα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Έτσι καταναλώνονται στην Ελλάδα 2,5 φορές περισσότερα τσιγάρα από τον
μέσο όρο κατανάλωσης στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Κούβα το ρεκόρ στο κάπνισμα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλός ( 70% στις ηλικίες 16 - 25 ετών, από τους οποίους 45 % είναι συστηματικοί καπνιστές ) Πολύ ανησυχητικό είναι, ότι καπνίζει το 37% των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών.
Ποιοι είναι άραγε οι λόγοι που οδηγούν όλο και περισσότερους νέους στο κάπνισμα;

Για να φαίνονται.. άνδρες!!

Η σύνδεση του καπνίσματος με την ανδρικότητα, μεταβάλλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους νέους σε καπνιστές. Το βλέπουν κοινωνικά και ψυχολογικά σαν επιβεβαίωση του ανδρισμού τους. Γνωστό παράδειγμα είναι η διαφήμιση του Marlboro, στην οποία κυριαρχεί ο γνωστός Cowboy.Ένας άλλος λόγος ε ίναι ότι οι νέοι υποκύπτουν στα καταναλωτικά πρότυπα που παρουσιάζουν οι καπνοβιομηχανίες.

Λόγω ..ισότητας!

Παλιότερα τολμούσαν να καπνίσουν μόνο οι γυναίκες που ήθελαν να σοκάρουν τα ήθη της εποχής τους. Αργότερα, το κάπνισμα διαδόθηκε σχεδόν με την εξάπλωση του φεμινιστικού κινήματος τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70. Οι γυναίκες το υιοθέτησαν σαν μέσο για να δείξουν την ανεξαρτησία τους και την εξίσωση τους με τον άνδρα. Σήμερα οι γυναίκες καπνίζουν όσο και οι άνδρες, δεν υπάρχει πλέον διαφορά.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι από μιμητισμό.
Πάρα πολλοί νέοι καπνίζουν επειδή "το κάνουν όλοι". Οι γονείς, τα παιδιά στην καφετερία, οι φίλοι.Άλλοι πάλι καπνίζουν επειδή το κάνουν  όλοι στην παρέα τους και αν δεν καπνίζουν και αυτοί είναι σαν να μη συμμετέχουν στην παρέα.

Για τη σιλουέτα!

Οι νέοι νομίζουν πως το κάπνισμα διατηρεί κομψή γραμμή και φοβούνται να το σταματήσουν για να μην παχύνουν. Ακόμη, όταν θέλουν να  αδυνατίσουν αρχίζουν το κάπνισμα. Μιλάμε για 1 - 2 κιλά το πολύ, ενώ υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι να τα χάσει κανείς. Μετά από όλα
αυτά μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα, πως η νικοτίνη είναι το πιο εθιστικό ναρκωτικό της κοινωνίας μας. Το τσιγάρο βλάπτει όπως είδαμε σοβαρά και δεν καπνίζουν οι ισχυροί . Είναι μια αδυναμία που την παραδ έχονται όλοι λέγοντας: "πρέπει να το κόψω" ενώ συνεχίζουν καπνίζοντας, γιατί έχει γίνει πάθος.

AΠΑΓΟΡΕΥΣΗ  ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ  ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ  ΧΩΡΟΥΣ...

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα είναι μία πραγματικότητα, καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος 3730/2008 τέθηκε απο 1/7/09 σε ισχύ. Τι προβλέπει; Απαγορεύει μεν... αλλά ανοίγει και μερικά παράθυρα... καπνού. Δίνει το περιθώριο να δημιουργηθούν καπνιστήρια ακόμα και σε χώρους που καθόλου δεν έχει θέση το τσιγάρο, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα σχολεία κλπ.
Τουλάχιστον έτσι θα μπορούν οι εργαζόμενοι σε αυτά να μην κλείνονται στα γραφεία τους για να ανάψουν τσιγάρο (το 'χουμε δει όλοι) αλλά να πηγαίνουν στους ειδικούς χώρους με τους κατάλληλους εξαερισμούς.
Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς - δημόσιους ή ιδιωτικούς - χώρους γράφει ο νόμος. Αν όμως το μαγαζί (εστιατόριο, καφέ, μπαρ ή κέντρο διασκέδασης) είναι εμβαδού μέχρι 70 τ.μ τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να το κάνει καπνιστήριο. Αν είναι μεγαλύτερο θα πρέπει να φτιάξει μέσα σε αυτό καπνιστήριο αλλά ακόμα δεν έχει τις προδιαγράφες στα χέρια του.
Στους χώρους εργασίας τώρα - ιδιωτικούς και δημοσιους - ο εργοδότης μπορεί επίσης να φτιάξει αδιευκρίνιστους χώρους για τους καπνιστές καθώς το υπουργείο δεν έχει ακόμα προκαθορίσει πώς πρέπει να είναι αυτοί.
Απαγορεύεται μεν το κάπνισμα σε:
- Δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας
- Χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί λεωφορείων κλπ.)
- Μονάδες παρόχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, περιφερειακά και δημοτικά ιατρεία κλπ.)
- Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.α)
- Χώρους που παρέχεται εκπαίδευση δημόσιοι ή ιδιωτικοί (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, ΤΕΙ, ΑΕΙ, φροντηστήρια, παιδότοποι κλπ.)
- Μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, ταξί)
Αλλά επιτρέπεται στα καπνιστήρια τους!

Οπως αναφέρει ο νόμος σε "νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φροντηστήρια, στα κτίρια των δημοσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων ιδιωτικούς δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το κράτος, οργανισμών και άλλων ιδιρυμάτων (Ο.Τ.Ε, Δ.Ε.Η, ΕΛ.ΤΑ κλπ.) στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, ιατρεία νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ΙΚΑ κλπ) ορίζονται ειδικοί χώροι (καπνιστήρια) στους οποίους θα υπάρχει ισχυρή εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού για τους εργαζόμενους καπνιστές".
Από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαιρούνται τα πλοία εσωτερικών γραμμών που όπως αναφέρει ο νόμος "σε αυτά θα υπάρχει ένας χώρος καπνιστήριο, καλά αεριζόμενος, εάν είναι δυνατόν ανά όροφο".
Εξαιρούνται και οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.α) που έχουν εμβαδό μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα οι οποίοι αν θέλουν κάνουν το μαγαζί τους σκέτο καπνιστήριο: "Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους... ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μή καπνίζοντες".
Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων των 70 τ.μ. χώρων τώρα, οφείλουν να δημιουργήσουν καπνιστήρια για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν το τσιγάρο, αφού  "δύναται να διαμορφωθούν χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού".
Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους εργασίας. "Σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας" με απόφαση εργοδότη προβλέπεται η δημιουργία ειδικών χώρων για τους καπνιστές.
Την τελευταία φορά  που επιχειρήθηκε η απαγόρευση του τσιγάρου στους "χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος", το 2002, απέτυχε διότι οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς. Αυτή τη φορά τους ελέγχους αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας που θα συνεργάστεί με δήμους και νομαρχίες. Προσλήψεις ωστόσο δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την στελέχωση των μικτών επιτροπών, όπως τις ονομάζει το υπουργείο που θα καλύψουν όλη την επικράτεια. Τελικά, δεν καθορίζεται λεπτομερώς η λειτουργία και στελέχωση των μηχανισμών ελέγχου.  Απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο και η πώληση καπνού σε ανήλικους χωρίς να καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχεται αυτό.
ΔΥΣΚΟΛΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ...
Οι ιδιοκτήτες διαφόρων καφέ, εστιατορίων, καφενείων κ.λ.π, με τις απόψεις που διατυπώνουν εμφανίζονται αντίθετοι στην αντικαπνιστική εκστρατεία επειδή θεωρούν ότι θα θιγούν τα συμφέροντά τους, δηλαδή η τσέπη τους!
Σκεφτείτε μια υπέροχη μέρα ,απόγευμα και να είστε σε μια καφετέρια με την παρέα σας και να σας πνίγει ο καπνός του διπλανού,δεν μπορούσατε να κάνετε τίποτα αλλά από ότι φαίνεται ούτε και τώρα γιατί ο νόμος αναγκάζει τους καταστηματάρχες με μαγαζί από 70τμ και κάτω να το κάνουν μόνο για καπνίζοντες καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων που πάνε σε μία καφετέρια ,μπαρ κτλπ καπνίζουν.Δηλαδή εμείς που δεν καπνίζουμε θα πρέπει να ψάξουμε τις καφετέριες πάνω από 70 τμ που θα μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας ήσυχα και ωραία.
Το πρόβλημα όμως είναι μόνο στο παθητικό κάπνισμα?Εγώ λέω όχι ,το καυσαέριο που βγάζουν οι εξατμίσεις των ταξί που έχουν κάνει άπειρα χιλιόμετρα και βγάζουν μια μαυρίλα να ,αυτό δεν τους πείραξε (δεν αναφέρομαι για όλους τους ταξιτζίδες αλλά για κάποιους λίγους που μας μολύνουν),τα σκουπίδια που κάνουν οι πολιτικοί τώρα με τις προεκλογικές τους εκδηλώσεις ,αυτά δεν τους πειράζουν?Εντάξει δεν λέω το κόψιμο του καπνίσματος εμένα θα με βόλευε για να μην πνίγομαι όταν πίνω τον καφέ μου αλλά αυτό συνεπάγεται αποχώρηση των φίλων μου που δεν αντέχουν να πίνουν καφέ χωρίς τσιγάρο.
...
Το μεγαλύτερο παράγοντα θνησιμότητας στην Ελλάδα προκαλώντας 20.000 θανάτους ετησίως, ενώ το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για την απώλεια επτακοσίων συνανθρώπων μας κάθε χρόνο. «Ο αντικαπνιστικός αγώνας είναι ένας αγώνας που αφορά στην προστασία της ζωής, στην προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη βιωσιμότητα του κοινωνικού μας κράτους. Ένας αγώνας που συμβάλλει καθοριστικά και στην προστασία της υγείας των καπνιστών»...